Kokil kalıba döküm, erimiş metali çelikten yapılmış bir kalıba dökerek boşluğu doldurma şeklinde yapılan bir işlemdir. Genellikle çok sayıda ve parça için kullanılır. Pahalı bir yöntemdir. Kalıp tekrar tekrar kullanılabilir. Kalıp malzemesi özel çeliklerden ve dökme demirlerden yapılır.
Çıkan ürünün kalitesi kum kalıba döküm ürününden daha iyidir. İçinde birden çok döküm yapılabilen kalıplara “KOKİL KALIP” ismi verilir. Kokil ismi, kütük çelik üretimi için ergitilmiş çeliklerin içlerine döküldüğü çok kalın kesitli kalıptan almıştır. Karmaşık biçimli, boyut toleransları dar ve çok sayıda üretilecek parçalar için tercih edilir. Dökülecek metalin gerektirdiği refrakterliğe sahip olması gereken kalıp malzemesi olarak genellikle özel kalite dökme demir veya çelik kullanılır.
Düşük sıcaklıkta eriyen metallerin dökümü için bronz da kullanılmaktadır. Kokil kalıplara demir esaslı malzemelerden 3.000-10.000 adet, alüminyum gibi düşük sıcaklıkta ergiyen malzemelerden ise 100.000 adet kadar parça dökülerek elde edilebilir. Genellikle demir dışı metallerin dökümünde kullanılan kokil döküm yöntemiyle üretilen parçalara örnek olarak; kompresör gövdeleri, hidrolik fren silindirleri, biyel kolları, alüminyum daktilo parçaları ve mutfak eşyaları gösterilebilir.
Kokil kalıplar, diğer kütle işleme yöntemlerine göre daha küçük hata toleranslarıyla, daha kompleks şekiller elde etmemizi sağlar. Başka bir işlemeye gerek olmaksızın, yüksek oranlarda üretim yapılabilir. Bir ürünü daha ince et kalınlığında ve diğer işleme yöntemleriyle elde edilenlerden daha sağlam olarak elde edebiliriz. Kokil dökümle, yüzey kalitesi iyi ve her yönüyle sağlam ürünler elde edilir. İlave bir aparat gerektirmeksizin, küçük toleranslarla, yüzlerce döküm yapılabilir. Değişik sertliklerde, çeşitli yüzeyler elde edilebilir. Elde edilen yüzeyler, diğer birçok işleme türüne göre daha pürüzsüz olur. Parçalar üzerine, şerit ya da ip şeklinde döküm yapılabilir Kokil döküm, özel civata ve saplama gibi ürünleri daha ekonomik elde etmemizi sağlar. Kokil kalıpla döküm için atölyede küçük bir alan yeterlidir. Kokil döküm tek parçadan ibaret olur. Kokil dökümde, kaynatılmış veya iliştirilmiş ayrı parçalar olmaz bundan dolayı da dayanımları, bir araya getirilenlerden daha iyi olur.